درباره مهدیشهر

معرفی شهرستان مهدیشهر

. شهر مهدیشهر به عنوان مرکز شهرستان به لحاظ جغرافیایی از جنوب به شهرستان سمنان از شمال به استان مازندران از شرق به شهرستان دامغان و از غرب به استان تهران در دامنه جنوبی رشته کوهای البرز واقع شده است : ارتفاع آن از سطح دریا ۱۶۸۰ متر است. شهرستان مهدیشهر دارای دو بخش(مرکزی و شهمیرزاد) ، سه شهر (مهدیشهر ، شهمیرزاد و درجزین) و تعداد ۱۹ روستا می باشد. جمعیت شهرستان مهدیشهر طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۸۵ برابر با ۸۵۷/۳۶ نفر بوده است و مساحت این شهرستان در حدود ۱۱۰۰ کیلومتر مربع می باشد که محیط شهری آن ۱۳۹ کیلومتر مربع میباشد.

معرفی شهر مهدیشهر

شهر مهدیشهر مرکز شهرستان مهدیشهر از نظر گردشگری ، ورزشی ، صنعتی ، فرهنگی، عشایری و تاریخی دارای اهمیت می باشد. مهدیشهر در ۱۸ کیلومتری شمال شهرستان  سمنان واقع شده است و بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ دارای جمعیت ۲۱۰۰۶ نفر میباشد.

مختصری از سابقه تاریخی شهر مهدیشهر

از نظر تاریخی سنگسر که نام قدیم مهدیشهر بوده در کتب سفرنامه ها و تواریخ متعدد آمده است که از جمله در شاهنامه فردوسی هفت بار در تاریخ ابن اشیر ، در سفرنامه مطلع شمس منیع الدوله ، سفرنامه کنسل لواث تونسول دولت انگلیس در استراباد ، برناردمورکاو و … را می توان نام برد که همه نشان از قدمت و پیشینه تاریخی این سرزمین کهن دارد و سابقه تاریخی آن به بیش از اسلام و هزاره دوم قبل از میلاد می رسد. مردم آن از فرزندان خالص اولین دسته آریایی هستند که در هزاره سوم و دوم قبل از میلاد به ایران روی آوردند. اکثر مردم این شهر خصوصاً عشایر مردمی بی باک ، سلحشور ، شجاع و مشهورند و از درگیری با طبیعت و مبارزه با مشکلات لذت می برند که در شاهنامه فردوسی به آن اشاره شده است. همچنین مردم مهدیشهر به رشادت و دلاوری معروفند و در جنگهای زیادی شرکت داشتند از جمله در جنگ اشرف افغان با نادرشاه در منطقه مهماندوست جزء سربازان نادرشاه بودند و رشادت زیادی از خود نشان دادند. سرداران این منطقه بسیار متهور و جنگجو بوده که در بیشتر جنگهای مهم در دوره فتحعلی شاه حضور داشته و پیروزیهای نمایانی به دست آوردند مردم این شهر در دفاع از ارزش های کشور اسلامی شهدای زیادی تقدیم نمود و در دوران پیروزی انقلاب مردم این شهر ۳ شهید تقدیم اسلام نمودند. حضور اکثریت جوانان پرشور در عملیات های مهم دفاع ۸ ساله در فرهنگ ایران و عراق و کمهای بی دریغ مردم این شهر به رزمندگان حاکی از ولایتمداری مردمان این خطه است.

زبان

زبان سنگسری یکی از زبانهای قدیمی پهلوی ، اوستایی است که دارای دستور زبان کامل می باشد. این زبان در حدود ۱۸۰۰۰ واژه دارد که با توجه به این غنای زبانی که مدارک و سوابق آن موجود است میتوان هزاران واژه و لغت بسیار زیبا و رسا از دل این زبان چند هزار ساله بیرون کشیده و به زبان فارسی هدیه کرد و موجب غنا و توانمندی زبان و ادب فارسی شد. واژه نامه زبان سنگسری مهمترین اثر علمی در گویش سنگسری است که نوشته ی چراغعلی اعظمی سنگسری می باشد که در سال ۱۳۵۱ به سه زبان فارسی ، انگلیسی و سنگسری در دانشگاه میگیشان آمریکا منتشر شده است.

تقویم

تقویم سنگسری توسط آقای یدالله حاجی علیان  بطور جدی   در سال ۱۳۷۰ شمسی شروع  شد.  تحقیق و پژو هش  شامل پژوهشهای میدانی شامل  صدها ساعت مصاحبه صوتی و تصویری از عموم مردم بویژه دامداران و کشاورزان و مکتوبات اهم از کتب ترجمه شده و اثر نویسندگان ایرانی  از گذشته تا کنون که تا سال ۱۳۸۰ شمسی به طول  انجامید و هم زمان در همان سال در مرکز پژوهش های علمی وزارت فرهنگ وارشاد اسلا می و سازمان ثبت اسناد وکتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران  به شمار ه ۷۹۴۸  تقویم سنگسری به ثبت رسیدو در سال ۱۳۸۲شمسی برابر با ۳۴۰۳ سنگسری  به شماره ۱۸۲۸ مجوز چاپ از وزارت فرهنگ وارشاد اسلا می { اداره کل چاپ  وثبت  و صدور مجوز غیر کتاب  } دریافت شد ودر سال ۱۳۸۳ شمسی برابر با ۳۴۰۴ سنگسری محتویات تقویم سنگسری  در تماشاکه زمان  {موزه تقویم }حفظ و نگه داری ودر همان سال در جشنواره علمی خوارزمی ویژه  بین الملل مطرح شد.
 در سال ۱۳۹۰ شمسی برابر با ۳۴۱۰ سنگسری با تلاشهای اداره کل  میراث فرهنگی وگردشگری تقویم سنگسری   به عنوان  یک اثر  معنوی تاریخی در فهرست اثار ملی ایران   قرار  گرفت و به شماره ۲۱۶ به تاریخ ۲۴/۳/۹۰ثبت ملی شد.

دانلود تقویم ۱۳۹۴

دانلود تقویم ۱۳۹۵

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *